Obiective turistice
• Scurtă filă de istorie
→ Înființată în anul 1735 sub numele de Todășcani și având în 1769 un număr de 6 case, Coșna a devenit astăzi o comună frumoasă cu oameni gospodari și primitori.
→ Comuna Coșna, cu o suprafață de 228,28 Km2, este așezată în partea de vest a județului Suceava, la o distanță de 15 km față de Municipiul Vatra Dornei și 126 km față de reședința de județ. Teritoriul administrativ al comunei Coșna este constituit din satele Coșna, Podu Coșnei, Românești, Teșna și Valea Bancului.
→ Teritoriul comunei se află în unitatea majoră de relief Carpații Orientali, Grupa Nordică, reprezentată prin Munții Bârgău, Munții Suhard și Depresiunea Dornelor.
→ Coșna este integrată în Destinație ecoturistice Țara Dornelor datorită valorii patrimoniului natural existent la nivelul localității. Asociația de Ecoturism din România recunoaște 10 ecodestinații iar Tara Dornelor este una dintre ele.
→ Astăzi o să facem o incursiune în unul dintre locurile care pot fi vizitate în Coșna, TINOVUL ROMÂNEȘTI, o rezervație naturală unde întâlnim diferite specii de plante, melci, viermi și fluturi care s-au adaptat perfect stratului de turbă care poate atinge o grosime de 3 metri. În ciuda solului foarte sărac în elemente nutritive, pădurile de pin și de molid din tinov au o stare foarte bună de sănătate, iar pătura deasă de semințiș dovedește că sunt perfect adaptate condițiilor locale de sol.
→ În rezervație au fost identificate nu mai puțin de 68 de specii de ciuperci, dintre care două specii au fost menționate pentru prima dată în flora României.
→ Printre cele mai importante plante specifice habitatului, aici poate fi descoperită Ligularia sibirica sau curechiul de munte, care este o plantă relict glaciar.
→ Importantă este și prezența în rezervație a unei populații de circa 5000 exemplare de Drosera rotundifolia, roua cerului , pe o suprafață de 0,15 ha, fiind considerabilă ca densitate. Numele ei frumos vine de la picăturile care îi apar pe filamentele frunzelor. Acele picături, pentru că sunt lipicioase, ajută la capturarea insectelor ce se aventurează pe frunzele plantei. Roua cerului este o minune a naturii. Dacă doriți să- i vedeți florile, trebuie să știți că înflorește în perioada iulie-august.
→ Tinovul Românești are o suprafață de 21 ha, este încadrat în lista siturilor de importanță comunitară ( SCI) ce aparține rețetei ecologice Natura 2000 din România. Este compus din două parcele distincte de teren, aflate la o distanță de aproximativ 2 km una de cealaltă.
• O prezentare a gospodinelor din Coșna și a bunătăților făcute de ele. Astăzi vom vorbi despre Doamna Cristina Mustea(Click pentru detalii)